Zabava

APSURDI KINEMATOGRAFIJE…

TROLL 2 (1990) – Caludio Fragasso

U ime ovog polu-praznika (Helovin), predstavljamo film čiji će vas izvanredni nedostaci logike, estetike i umjetničkog oduševiti. Ili, možda, njihov urnebesan, estetski nepromišljen i predivno nepovezani narativ.

Film sa dva najsumanutija obrta u istoriji kinematografije – jedan je vezan za naziv gradića u kojem se radnja odvija, a drugi za hranu koja uništava trolove, koji, pritom, uopšte nisu trolovi nego goblini.

Film je nazvan Troll 2 iako nema trolove i nema veze sa prvim dijelom, isključivo da bi profitirao na njegovoj “grbači”  film koji je radila autorska ekipa iz Italije, zajedno sa glumcima iz Amerike, i nijedna ni druga ekipa ljudi nije znala dobro jezik onog drugog naroda s kojim sarađuje.

Najcitiraniji loš film pored Wisseau-vog The Room-a i ima skoro jednak kultni status. Dokumentarni film o nastanku Troll-a 2, pod nazivom Best Worst Movie, režirao je Michael Stephsenson, koji glumi glavnog dječaka u Troll-u 2 gdje, u sceni u kojoj treba brzo da smisli kako da spriječi porodicu da jede otrovanu hranu, odluči da urinira po istoj. Da, da, svega ima u ovom filmu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *