Zabava

BLOODY MARY

Ovaj koktel kao da je smišljen po onoj narodnoj: “Klin se klinom izbija” jer ga smatraju najboljim lijekom za mamurluk.

Bloody Mary se sastoji od votke, soka od paradajza, “vorčester” i “tabasko” sosa, celera, bibera, limunovog soka i soli. Ono što je interesantno za ovaj koktel je povezanost sa lancem hotela “St.Regis”: nastao je 1934. u njujorškom St.Regisu. Glavni barmen hotelskog bara King Cole Fernand Petio smislio je ovu kombinaciju i od tada je postala zaštitni znak ne samo ovog lanca hotela već i većine menija koktel barova širom svijeta pošto četvrtina njih ima Bloody Mary na spisku 10 najprodavanijih koktela.

I ne samo to: po još jednom istraživanju Bloody Mary pokriva cjelokupan spektar ukusa znan čovjeku. Citrus mu daje sladak, osvježavajući ukus, slaktoća i kiselost dolazi od limuna i “vorčester” sosa (ili rena u drugoj kombinaciji sastojaka), ljutoća od tabaska (a od istog prolazi i mamurluk), jačina od bibera i eto većine ukusa koju možete zamisliti. I na samom kraju dolazi alkohol, ali on, vjerovali ili ne, zauzima najmanje mjesta u ovoj kombinaciji.

Bloody Mary se mora probati. Ne samo zbog svoje kombinacije ukusa već i zbog crveno krvave boje zbog koje je i dobio ime po britanskoj kraljici Meri poznatoj po krvavom pokolju protestanta tokom svoje vladavine Ujedinjenim Kraljevstvom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *