Svijet

DA LI SE TADŽ MAHAL URUŠAVA?

Vrhovni sud Indije naložio je da se mauzolej Tadž Mahal, najpoznatija indijska znamenitost, hitno obnovi ili uništi. Bijeli spomenik ljubavi u sjevernom indijskom gradu Agri mogao bi da se sruši, što je izazvalo nezadovoljstvo suda, koji je kritikovao Vladu zemlje za pasivnost i ravnodušnost prema tom arhitektonskom spomeniku.

Taj mauzolej iz 17. vijeka, koji je Šah Džehan sagradio kao veličanstvenu grobnicu svojoj najdražoj ženi Mumtaz Mahal, godinama gubi sjaj, a na zidovima su počele da se pojavljuju pukotine, što može biti povezano sa snižavanjem nivoa reke Jamuna, koja protiče pored mauzoleja. Presušivanje rijeke moglo bi da dovede ne samo do oštećenja mauzoleja zbog promjena u strukturi zemljišta, nego i do njegovog potpunog rušenja. Pored toga, raskošni mauzolej počeo je da mijenja boju zbog zagađenosti vazduha i insekata koji ostavljaju fleke po njemu.

Tadž Mahal je uvršten na Uneskovu listu spomenika Svjetske baštine i opisan je kao „dragulj islamske umjetnosti u Indiji i jedan od univerzalno priznatih remek-dijela svjetskog nasleđa“.

Legenda kaže da je monumentalni mauzolej, od čistog bijelog mermera optočenog poludragim kamenjem, izgradio mogulski car Indije Šah Džahan u znak sjećanja na svoju treću ženu Mumtaz Mahal, koja je umrla dok je rađala njihovo četrnaesto dijete, ćerku Gauharu Begum. Neposredno prije svoje smrti, ona je zatražila od Džahana da sagradi mauzolej koji će biti vječni spomenik njihove ljubavi, kakav svijet do tada još nije vidio.

Gradnja je počela oko 1632. i završena je 1653. godine, a uključivala je hiljade umjetnika i radnika. Na njemu je radilo oko 20 hiljada ljudi, a korišćeno je preko hiljadu slonova za transport građevinskog materijala.

Tadž Mahal se smatra vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente persijskih, indijskih i islamskih arhitektonskih stilova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *