Politika

DANAS JE 25 GODINA OD OSNIVANJA EVROPSKE UNIJE

Na današnji dan prije 25 godina na snagu je stupio Ugovor iz Mastrihta, kojim je dotadašnja Evropska zajednica preimenovana u Evropsku uniju i kojim su utvrđeni konvergencijski kriterijumi za ulazak u Ekonomsku i monetarnu uniju i uvođenje zajedničke valute.

Šefovi država i vlada tadašnjih 12 zemalja članica održali su sastanak na 9. Decembra 1991. godine u gradu Mastrihtu, na tromeđi Holandije, Belgije i Njemačke te postigli dogovor o novom ugovoru, jednim od ključnih u istoriji evropskih integracija.

Ugovor je potpisan dva mjeseca kasnije, 7. februara 1992. godine, a stupio je na snagu 1. novembra 1993. godine. Novim ugovorom uspostavljena je Evropska unija koja je počivala na tri stuba.

Prvi stub bio je Evropska zajednica, koja uključuje Evropsku ekonomsku zajednicu, Evropsku zajednicu za ugalj i čelik i Evropsku zajednicu za atomsku energiju.

Evropsko državljanstvo

Drugi stub bio je zajednička spoljna i bezbjedonosna politika, a treći saradnja u području unutrašnjih poslova i pravosuđa u kaznenim stvarima.

Jedini aktivni političar i danas Žan Klod Junker

Među potpisnicima Ugovora iz Mastrihta bili su njemački kancelar Helmut Kol, francuski predsjednik Fransoa Miteran, a jedini danas aktivni političar koji je učestvovao u pregovorima o tom ugovoru je Junker, predsjednik Evropske komisije, koji je u to vrijeme bio luksemburški ministar finansija.

Evro jedva preživio krizu

Jedan od najvećih dometa dosadašnjih integracija, zajednička valuta evro jedva je preživio svjetsku finansijsku krizu koja je počela 2007. godine u Sjedinjenim Državama i koja je 2010. dovela do dužničke krize dramatičnih razmjera u Grčkoj, Irskoj, Španiji, Portugalu, Kipru.

Tokom dužničke krize zemlje evrozone u hodu su stvarale nove instrumente za bolju koordinaciju makroekonomskih politika za nadzor banaka.

Nova rješenja stvorena u krizi pomogla su privrednom oporavku i posljednjih godina proračunski deficiti u svim zemljama članicama u dopuštenim su  okvirima, javni dug je takođe u padu, ali je i dalje, prema podacima iz drugog kvartala ove godine, u 14 zemalja članica iznad 60 posto BDP-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *