Svijet

IRAN ZABRANIO UPOTREBU INSTAGRAMA

Iranske vlasti ranije su htjele da blokiraju sadržaje Instagrama putem pametnog filtera, ali im je to bio skup poduhvat. Iz tog razloga iransko pravosuđe odlučilo je da uvede blokadu pristupa planetarno popularnoj društvenoj mreži Instagram, prenosi  Anadolija.

Zamjenik glavnog iranskog tužioca Javada Javidniya izjavio je kako je pomenuta odluka već donesena, no da još nije implementirana. Javidniya je kazao kako su iranske vlasti ranije obećale da će sadržaje pomenute mreže blokirati putem pametnog filtera, no to nije obavljeno obzirom da je riječ o skupom poduhvatu.

“Sada imamo odluku pravosuđa prema kojoj se ova platforma zatvara. Većina unutar Vrhovnog vijeća za sajber sigurnost takođe smatra da se treba blokirati pristup”, rekao je Javidniya.

Ministar za komunikacije i informacione tehnologije Javad Azari Jahromi je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sastanka Vijeća ministara, izjavio kako se narodu Irana treba saopštiti zašto se blokira pristup Instagramu, odnosno da narod treba da zna šta će donijeti ta zabrana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *