Društvo Život

KAJKRAĆI TEST INTELIGENCIJE

Najkraći test inteligencije sastoji se od samo tri pitanja, ali to ne znači da je lagan. Svako pitanje osmišljeno je tako da procijeni sposobnost prepoznavanja jednostavnog problema koji je zapravo teži nego što se čini.

Riješite najkraći test inteligencije

1. Palica i loptica ukupno koštaju jedan dolar i deset centi. Palica košta jedan dolar više od loptice. Koliko košta loptica?

2. Ako je potrebno pet minuta da pet mašina napravi pet proizvoda, koliko bi trebalo da sto mašina napravi sto proizvoda?

3. U jezeru se nalazi gomila plutajućih ljiljana. Svakoga dana gomIla udvostruči svoju veličinu. Ako je gomIli ljiljana potrebno 48 dana da prekrije čitavo jezero, koliko bi joj trebalo da prekrije polovinu jezera?

Većina ljudi na prvo pitanje odgovoriće deset centi, na drugo pitanje sto minuta, a na treće pitanje 24 dana. Međutim, ti odgovori su netačni.

Tačni odgovori su:

1. Loptica košta pet centi. Iako je lako pretpostaviti da loptica košta deset centi, to bi značilo da palica košta dolar i deset centi, s obzirom na to da košta jedan dolar više od loptice. Kako bi ukupna cifra iznosila jedan dolar i deset centi, loptica mora koštati pet centi – a palica košta jedan dolar i pet centi.

2. Trebalo bi pet minuta da sto mašima napravi sto proizvoda. Pet mašina napraviti pet proizvoda u pet minuta. To znači da će jedna mašina napraviti jedan proizvod takođe za pet minuta, a sto mašina napraviće sto proizvoda u pet minuta.

3. Gomili plutajućih ljiljana trebalo bi 47 dana da prekrije polovinu jezera. Gomila udvostručuje svoju veličinu svaki dan dok se širi, što znači da bi se prepolovila kada bi išla unazad. To znači da bi na 47. dan, dan prije nego što bi prekrila čitavo jezero, bila na pola puta do pune veličine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *