Svijet

MERKELOVA DOŽIVJELA PORAZ NA JOŠ JEDNIM IZBORIMA, NACISTI SVE SNAŽNIJI

Vladajuća koalicija koju predvodi njemačka kancelarka Angela Merkel je još jednom doživjela poraz na regionalnim izborima u saveznoj državi Hesen, slično onome što se desilo na izborima u Bavarskoj ranije ovog mjeseca. Prema prvim izlaznim anketama, kancelarkina stranka CDU osvojila je 27,9 odsto glasova što je pad od više od 10 odsto u odnosu na prethodne izbore kada je osvojila 38,3 odsto.

Koalicioni partner CDU na saveznom nivou – Socijaldemokratska partija je prošla još lošije, osvojivši 19,9 odsto glasova u odnosu na 30,7 odsto na prethodnim izborima.

Partija Zelenih, sa kojom je CDU do sada bio na vlasti u Hesenu, osvojila je 19,5 odsto u odnosu na ranijih 11,1 odsto dok je desničarska Alternativa za Nemačku osvojila 12 odsto glasova i prvi put ulazi u regionalni parlament. Slobodne demokrate (FDP) su osvojile 7,5 odsto u odnosu na 5 odsto na prethodnim izborima.

SPD: Riješiti migrantsku krizu ili napuštamo vlast

Njemačka Socijaldemokratska partija zaprijetila je da će napustiti koalicionu vladu Angele Merkel ako ne dobije određene garancije od kancelarke posle teškog poraza na regionalnim izborima održanim u Hesenu.

“Neprihvatljivo je stanje u kojem se nalazi vlada”, izjavila je predsednica SPD-a Andrea Nales aludirajući na stalne nesuglasice koje podrivaju rad koalicione vlade, posebno po pitanju rješavanja migrantske krize.

Predsjednica SPD-a ocijenila je da su “stalni konflikti” u Berlinu “veoma značajno doprinijeli” lošem rezultatu na izborima u njemačkoj saveznoj državi Hesen.

Andrea Nales zatražila je da bude sastavljena “mapa puta” sa mjerama u cilju poboljšanja života građana do septembra 2019. godine. Prema njenim riječima, ako do tada ne bude ništa preduzeto, stranka će razmotriti da li će ostati u koalicionoj saveznoj vladi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *