Svijet

NJEMAČKA VLADA U BORBI PROTIV SAJBER KRIMINALA

BND

Njemačka vlada proglasila je ‘cyber alarm’ zbog velikog hakerskog napada na njemačke političare i poznate ličnosti, među kojima su i predsjednik Frank-Walter Steinmeier i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Savezna služba za sigurnost informacione tehnologije (BSI), Savezna služba za zaštitu ustavnosti, Savezna kriminalistička služba i obavještajna služba su započele istragu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ukazuje da se još ne zna kako su hakeri dospjeli do podataka, dodajući da se radi o relativno aktuelnim i starijim paketima podataka.

Ne isključuje se ni mogućnost da je neko ko je imao pristup podacima iste postavio na mrežu. Za sada je jedino izvjesno  da krađa podataka nije izvršena preko vladine mreže, te da je moguće da je išla preko mreže Bundestaga.

Ministarstvo naglašava da je koordinaciju u istrazi ovog slučaja preuzeo Centar za cyber odbranu. Informacije su objavljene putem naloga na Twitteru. Među njima su i adrese, lična pisma i kopije ličnih isprava, navodi se u izvještaju njemačkog javnog servisa.

Pogođene su sve velike stranke osim Alternative za Njemačku (AfD).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *