Život

OD NJEGA GODIŠNJE OBOLE MILIONI LJUDI

Studija pod nazivom “Urbanization and humidity shape the intensity of influenza epidemics in U.S. cities” (Urbanizacija i vlažnost oblikuju intenzitet epidemija gripa u američkim gradovima) važna je jer se bavi problemom koji godišnje „napadne“ milione građana SAD, a usmrti nekoliko desetina hiljada oboljelih. Prethodna, 2017-2018. zimska sezona gripa bila je posebno oštra i duga, pa je čak dovela u pitanje američki zdravstveni sistem.

Jedan od glavnih zaključaka studije jeste da sezona, odnosno dužina trajanja epidemije gripa zavisi od broja ljudi u gradovima i „organizacije“ njihovog kretanja – čak i onda kada klimatski uslovi nisu povoljni za širenje bolesti. Naučnici tvrde da od mnogih faktora zavise veličina i oblik sezonske epidemije gripa, poput imuniteta, društvenog „gomilanja“, odnosno gužvi i klimatskih promjena. Zapravo, jedini način preciznijeg određivanja izbijanja epidemije gripa jeste posmatranje čitavog niza procesa, od urbanizacije do klime.

Ova studija ocijenjena je kao „značajna za donosioce odluka, jer ukazuje na to da područja metropola treba da se fokusiraju na suzbijanje virusa gripa, dok mali gradovi treba da se usredsrede na liječenje oboljelih“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *