Život

OTKRIVENE SLIČNOSTI PREDAKA I NAS

Zahvaljujući novoj istraživačkoj metodi, internacionalna grupa istraživača, na čelu sa arheološkinjom Evom Rozenstok, nedavno je na području današnje Turske analizom naslaga sa grnčarskog posuđa starog 8000 godina, otkrila da su se naši praistorijski preci, hranili slično kao i mi danas – žitaricama, mahunarkama  i mliječnim proizvodima, uglavnom sirom i mlijekom.

Zanimljivo je da je u nekoliko posuda, pored mlijeka, pronađena i surutka. Njeni ostaci naveli su istraživače da zaključe da su pripadnici ove davno nestale civilizacije iz perioda mlađeg kamenog doba, znali kako se prave jogurt i sir.

I dok je široko primjenjivana analiza ostatka lipida najčešći način za utvrđivanje porijekla hrane sa praistorijskog posuđa, analiza proteina, koja je korišćena u ovom istraživanju, omogućila je još detaljniji uvid u meni naših predaka.

Kada su u pitanju proteini, istraživači u svom radu, objavljenom u časopisu Nature Communications navode da se i dalje ne zna koliko dugo molekuli bjelančevina mogu odolijevati vremenu te je neophodno uraditi još istraživanja koja bi, pored upoznavanja kulinarskih navika naših predaka, doprinijela unapređenju ove nove, neobično precizne metode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *