Svijet Život

ŠTA SE JEDE U SVIJETU ZA BOŽIĆ?

Njemci za Božić prave kuću od medenjaka ukrašenu šarenim bombonima, slatkišima i šećerom u prahu. Pečena guska i dimljena kobasica su im omiljeni obrok, a od priloga najčešće jedu krompir, kupus, šargarepu i kisele krastavce.

Na Badnje veče Šveđani jedu školjke, haringe, kavijar, grašak i razne sireve. Na Božić švedskim stolom dominiraju božićna kuvana šunka s glaziranim jajima, hljebnim mrvicama i senfom.

Portugalci jedu u ponoć, s Badnje noći na Božić, sušeni bakalar s kuvanim krompirom, sto obiluje kolačima, ušećerenom tjesteninom i slatkom, ljepljivom mješavinom oraha, meda i grožđica, poznatijom kao formigos.

Italijani za Božić jedu tjesteninu, pečeno meso, salate, puding, sir, voće, čokoladu, vino i rakiju.

Norveški božićni obrok uključuje jagnjeća rebarca i ovčju glavu. Gurmani tvrde da prvo treba pojesti uho i oči s glave. Mozak kuvaju ili prže i jedu posebno. Njihov bozićbi sto takođe uključuje bakalar, svinjske kotlete, božićni mesni rolat i razne kobasice.

Britanci vole miješati ukuse pa jaja i slaninu stavljaju slojevito na bazu od božićnog pudinga i pite.

Rusi, u vrijeme Božića, na svom stolu obavezno imaju knedle od mesa, razne kolače i slatke i slane pite.

Tradicionalno božićno jelo Čeha uključuje riblju supu, salatu, jaja i šarana.

U Finskoj tradicionalna božićna večera sastoji se od makarona, repe, šargarepe i krompira, sa šunkom ili ćuretinom. Miješani tanjir mesa i ribe je takođe popularan. Nakon tradicionalnog obroka Finci odlaze u saunu, a potom na groblje u posjetu najmilijima.

Božićna večera u Litvaniji ne može proći bez graška u sosu od pancete, kobasica, kupusa i slatke pite za desert.

Svinjetina, poznata kao lechón, je nacionalno jelo Portorika. Priprema se na ražnju na otvorenom do 2 sata ujutro. Liker od jaja im je omiljeno piće, a pripremaju ga od jaja, kokosovog mlijeka, kondenzovanog mlijeka i ruma.

Jamajčani za Božićnu večeru pripremaju grašak, rižu, piletinu, goveđi rep i meso koze.

Amerikanci tradicionalno na Božić jedu gusku ili ćurku uz dodatak raznovrsnog povrća i sosa. Za deserte najčešće jedu pite od jabuke ili bundeve.

Na japanskom stolu se najčešće nalazi pečena piletina, šampanjac i torta.

Božićna večera na Grenlandu uključuje morske ptice nalik pingvinima zamotane u kožu foke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *