Društvo Ekonomija

U CRNOJ GORI SVE MANJE NEZAPOSLENIH, ALI ZATO ŠTO SE LJUDI ISELJAVAJU MASOVNO

Iako je zabilježila najveći stepen smanjenja nezaposlenosti prošle godine, Bosna i Hercegovina je i dalje pri začelju u region. Stopa nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini iznosi, prema posljednjim podacima za prošlu godinu, 18,4 odsto.  Stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj iznosila je 9,4 odsto, što je nešto više nego je bilo na početku godine.

Slovenija je s ostvarenom stopom nezaposlenosti od svega 5 odsto najbolja u regionu kada je u pitanju tržište rada. Slovenija je prošle godine zabilježila smanjenje stope nezaposlenosti od 2,8 odsto i time dostigla najmanji nivo nezaposlenosti u posljednjih deset godina (od 2008. godine), javlja Anadolija.

To je za 5,1 odsto manje nego godinu ranije.Do smanjenja nezaposlenosti od 2,1 odsto došlo je i u Makedoniji. No, Makedonija je sa 20,8 posto nezaposlenih najgora u regiji kada je u pitanju tržište rada. Nezaposlenost je i u Crnoj Gori smanjena za 3,3 odsto, ali je i dalje generalno visoka.

Crna Gora je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenih od 14,1 odsto.

Smanjenje stope nezaposlenih u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori nije uzrokovano otvaranjem isključivo novih radnih mjesta u realnom sektoru, koliko je uzrokovano odlaskom stanovništva iz tih zemalja u države Evropske unije, prvenstveno u Njemačku.

Osim u Hrvatskoj, i u Srbiji došlo do povećanja stope nezaposlenosti, i to za 0,5 odsto.Srbija je prošlu godinu završila sa stopom nezaposlenosti koja je iznosila 11,3 odsto.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *