Region

VUČIĆ:”SRBIJA ĆE REAGOVATI NA ZABRANU ULASKA NJENIH INTELEKTUALACA NA TLO CRNE GORE”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je četvorici srpskih intelektualaca zabranjen ulazak u Crnu Goru i dodao je da će država Srbija da reaguje na to.

“Država Srbija mora da reaguje. Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulaz kriminalcima, licima sa poternice, pripadnicima kavačkog i škaljarskog klana, a neko drugi je kao odgovor zabranio drugačije mišljenje”, rekao je Vučić za televiziju Prva.

Vučić je saopštio da ga je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović obavijestio da je ulazak u Crnu Goru zabranjen akademiku Matiji Bećkoviću, istoričarima Čedomiru Antiću i Aleksandru Rakoviću, i profesoru Pravnog fakulteta u Prištini Dejanu Miroviću.

Rekao je da će Stefanović razgovarati s crnogorskim kolegom, a da će on razgovarati s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem.

“Vlasti u Crnoj Gori ovde sankcioniše ili uvode ne verbalni delikt, već delikt mišljenja, oni ne dozvoljavaju da neko o prošlosti, sadašnjosti ili budućnosti misli drugačije”, rekao je Vučić i ocijenio da je Srbija “bastion slobode”.

Dnevni list Dan objavio je da je Uprava policije donijela rješenje kojim se srpskim intelektualcima, među kojima je i Matija Bećković, zabranjuje ulazak u Crnu Goru.

Reagujući na to, Matija Bećković je za televiziju N1 rekao da se ne čudi za sebe, ali da se čudi za istoričare koji su na toj “listi” i da ne zna da li to važi za njega živog ili mrtvog, pošto mrtav planira da živi u Crnoj Gori.

Centralna proslava stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima biće održana 1. decembra u Kripti Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, a trebalo je da govori i Matija Bećković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *