Ekonomija

ZBOG DUGA OD DVIJE PLATE TOMOS ODLAZI U STEČAJ

Okružni sud u Kopru otvorio je stečaj nad slovenačkom fabrikom motora Tomos nakon što nije uspjela pronaći strateškog partnera koji bi joj pomogao da se izbori sa problemom likvidnosti, javljaju agencije.

Prijedlog za prinudnu upravu su u novembru prošle godine podnijeli zaposleni u Tomosu zbog neisplaćenih plata, doprinosa i regresa za godišnji odmor, prenosi slovenačka agencija STA.

Budući da Tomos nije osporio da je nesolventan niti je dostavio zahtjev za odlaganje, smatra se da je nesolventan po zakonu o stečaju.

Dužni dvije plate

Sud je za stečajnog upravnika imenovao Štefana Verena, dajući povjeriocima rok do 3. aprila da prijave svoja potraživanja. Kada su radnici podnijeli zahtjev za prinudnu upravu, direktor i vlasnik Tomosa Istok Pikl je rekao da se kompanija i dalje može spasiti. Priznao je, međutim, da zaposlenima duguje dvije mjesečne plate i regres za godišnji odmor.

Piklova kompanija MPO Kabel kupila je 2015. godine Tomos od industrijskog konglomerata Hidria koji je tada prodao proizvođača motora kao nestratešku aktivu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *